POLITYKA PRYWATNOŚCI

Polityka prywatności Inchcape JLR Poland

Niniejsza strona została stworzona po to, aby umożliwić Państwu uzyskanie informacji o produktach Jaguar oraz Land Rover, historii marek, promocjach i punktach sprzedaży samochodów, a także aby umożliwić Państwu kontakt z punktami sprzedaży, umówienie jazdy testowej oraz skorzystanie z konfiguratora samochodu. Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem.

Jeśli podają nam Państwo dane innej osoby, muszą Państwo zapewnić, że taka osoba otrzymała tę politykę prywatności. Prosimy też, aby osoby w wieku poniżej 16 lat nie przekazywały nam swoich danych bez uprzedniej zgody rodzica lub opiekuna.

1. Kto jest administratorem danych osobowych i jak się z nim skontaktować?

Administratorem Państwa danych jest Inchcape JLR Poland sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, adres: Al. Prymasa Tysiąclecia 64, 01-423 Warszawa, KRS: 0000847401 („Inchcape”, „Administrator”, „my”). Z Inchcape można skontaktować się poprzez adres zgodyJLR@inchcape.pl lub pod numerem telefonu 579 572 752.
Inchcape jest niezależnym oficjalnym importerem marek Jaguar i Land Rover na Polskę.

2. Skąd pozyskujemy Państwa dane?

Państwa dane osobowe pozyskujemy bezpośrednio od Państwa w sytuacji, gdy się Państwo z nami kontaktują i podają informacje o sobie np. w celu uzyskania informacji o samochodzie, usługach czy innych kwestiach lub biorąc udział w organizowanych przez nas wydarzeniach czy konkursach. Dane możemy pozyskiwać też z innych źródeł, w tym od Dealera lub Stacji Obsługi, z którego usług Państwo korzystają, od producenta samochodów, podmiotów świadczących usługi finansowe lub naszych partnerów marketingowych, a także z publicznie odstępnych rejestrów (np. CEIDG). Dane możemy też pozyskiwać z Państwa samochodu lub aplikacji InControl, a także z plików cookie używanych na tej stronie oraz umieszczanych w kampaniach marketingowych kierowanych do Państwa (np. drogą e-mail). Więcej informacji o wykorzystaniu plików cookie można pozyskać z Polityki Cookie.

Prosimy także o zapoznanie się z polityką prywatności aplikacji InControl, gdzie opisany jest również zakres danych zbieranych przez tę aplikację.

3.1 Jakie dane przetwarzamy?

Dane przez nas przetwarzane obejmują imię i nazwisko, tytuł, datę urodzenia, zawód, preferowaną formę kontaktu, numer telefonu, adres email, miejsce zamieszkania, numer PESEL, dane dokumentu tożsamości, dane prowadzonej działalności gospodarczej (jej nazwa, adres, NIP, REGON), czy kontaktują się z nami Państwo prywatnie czy w imieniu firmy, Państwa zainteresowania (w tym preferowane samochody i funkcjonalności), planowany najbliższy zakup samochodu preferowaną lub wybraną metodę płatności oraz finansowania, a także informacje o profilu w mediach społecznościowych, jeśli kontaktują się Państwo z nami tą drogą oraz treść Państwa opinii i komentarzy na naszych profilach.

Przetwarzamy również historię Państwa relacji z nami - treść naszej korespondencji z Państwem oraz historię Państwa wizyt w salonach, wybranego lub preferowanego przez Państwa Dealera oraz osobie odpowiedzialnej za Państwa obsługę, Państwa poziom satysfakcji z obsługi, informacje o Państwa jazdach testowych, numer VIN zakupionego samochodu, jego numer rejestracyjny, model i konfiguracja, data zamówienia, dostawy, rejestracji, cena, informacje na temat gwarancji, wartości rezydualnej, dane zbierane na potrzeby uzyskania lub korzystania z ubezpieczenia, dane o posiadaczu samochodu, informacje o zakupionych częściach, innych produktach i usługach, historię serwisowania i gwarancji oraz reklamacji, a także Państwa numer identyfikacyjny i numer umowy.

Za pośrednictwem systemów zainstalowanych w Państwa samochodzie możemy pozyskiwać także informacje o wykorzystaniu Państwa samochodu i jego poszczególnych elementów: np. fakt uruchomienia się poduszek powietrznych, aktywowania czujników, poziom paliwa, zasięg, odczyt prędkościomierza, pozostały dystans przed wizytą w serwisie, poziom płynu chłodzącego, poziom płynu do spryskiwaczy, poziom płynu hamulcowego, zużycie klocków hamulcowych, poziom ciśnienia w oponach, awaria wskaźników ciśnienia powietrza w oponach, awaria silnika, poziom oleju, stan zamknięcia drzwi i okien, maski czy bagażnika, zapięcie lub niezapięcie pasów bezpieczeństwa, dane z czujników na zewnątrz i wewnątrz samochodu, informacje o akumulatorze, w tym jego napięcie, informacje o emisjach oraz stan uzbrojenia i działania alarmu a także o lokalizacji Państwa samochodu, jeśli włączą Państwo opcję udostępniania lokalizacji.

3.2 W jakim celu i na jakich podstawach prawnych przetwarzamy dane?

Państwa dane przetwarzamy w następujących celach:
- świadczenia usług drogą elektroniczną, w tym udostępniania treści na tej stronie - na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b RODO, czyli wykonania łączącej Państwa z nami umowy;
- realizacji zamówień składanych przez Państwa u naszych Dealerów, w tym obsługi zgłoszeń reklamacyjnych – na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO, czyli naszego uzasadnionego interesu, jakim jest zarządzanie siecią Dealerów;
- wypełnienia naszych obowiązków prawnych związanych np. z odpowiedzialnością za produkt, rachunkowością, podatkami, a także jeśli zostaniemy zobowiązani do przekazania Państwa danych przez uprawnione organy czy sądy – na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO;
- utrzymywania z Państwem kontaktu, w tym udzielenia odpowiedzi na Państwa pytania oraz przesyłania Państwu informacji o naszych ofertach czy promocjach, jak również w innych celach marketingowych – na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO, czyli naszego uzasadnionego interesu; podanie danych kontaktowych jest dobrowolne, jednak konieczne abyśmy mogli pozostać z Państwem w kontakcie czy udzielić Państwu odpowiedzi;
- badania Państwa satysfakcji z naszych produktów i usług, a także ulepszania naszej oferty i sposobu działania, badania i analiz rynku oraz skuteczności naszych kampanii marketingowych– na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO, czyli naszego uzasadnionego interesu;
- zarządzania siecią sprzedaży oraz serwisów i jej ulepszania – na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO, czyli naszego uzasadnionego interesu;
- ustalania, dochodzenia i obrony ewentualnych roszczeń – na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO, czyli naszego uzasadnionego interesu;
- zapewnienia sprawnego działania tej strony internetowej, dostosowania jej do Państwa preferencji, monitoringu jej wykorzystania i interakcji z poszczególnymi jej częściami, w celu jej rozwijania i ulepszania – na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO, czyli naszego uzasadnionego interesu.

Możemy także zbierać i przetwarzać Państwa dane w innych celach – w takim przypadku będziemy Państwa informować o takich celach i podstawach prawnych przetwarzania w momencie skierowania do Państwa prośby o podanie danych lub w przekazywanych Państwu dokumentach.

Państwa dane, które przetwarzamy, możemy wykorzystywać do identyfikacji Państwa zainteresowań i stworzenia na tej podstawie Państwa profilu, aby na jego podstawie dopasowywać do Państwa zainteresowań kierowaną do Państwa komunikację marketingową. Jednak nie będziemy wobec Państwa podejmować żadnych zautomatyzowanych decyzji.

Do celów marketingu naszych produktów i usług korzystamy również z narzędzi Facebook, które rejestrują Państwa aktywności na tej stronie do optymalizacji wyświetlania Państwu reklam i tworzenia tak zwanych nietypowych grup odbiorców reklam na Facebooku (np. na podstawie Państwa kliknięć na naszej stronie zbieranych przez pixel Facebooka czy za pomocą wtyczki społecznościowej). W zakresie przetwarzania polegającego na zbieraniu i przekazywaniu danych z naszych stron do Facebooka, spółka Facebook Ireland Limited, z siedzibą przy 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2, Irlandia jest wraz z nami współadministratorem Państwa danych osobowych. Szczegółowe informacje w zakresie współadministracji znajdziecie Państwo tutaj, zaś informacje o przetwarzaniu danych przez Facebooka wraz z informacjami o sposobie, w jaki możecie Państwo wykonywać swoje prawa przewidziane w RODO względem Facebooka dostępne są pod tym adresem. Wykorzystanie narzędzi odbywa się zgodnie z regulaminem określonym przez Facebooka.

4. Komu przekazujemy dane?

Państwa dane osobowe możemy przekazywać do następujących kategorii podmiotów:
- Jaguar Land Rover Limited, z siedzibą w Coventry w Wielkiej Brytanii, który jest producentem samochodów Jaguar oraz Land Rover;
- Jaguar Land Rover Deutschland GmbH z siedzibą w Niemczech;
- spółce Inchcape PLC z siedzibą w Londynie w Wielkiej Brytanii,
- Dealerom z sieci dealerskiej Jaguar Land Rover w Polsce; [link],
- punktom serwisowym i warsztatom;
- naszym partnerom handlowym;
- naszym dostawcom usług IT, w tym świadczącym usługi hostingu strony internetowej, dostarczającym i serwisującym nasze systemy informatyczne;
- spółkom prowadzącym portale społecznościowe, na których prowadzimy profile – Facebook, Instagram i Twitter, których siedziby znajdują się w Irlandii;
- naszym dostawcom rozwiązań internetowych i marketingowych;
- dostawcy Centrum Relacji z Klientem;
- naszym doradcom prawnym i podatkowym, audytorom, doradcom finansowym czy biznesowym;
- uprawnionym organom państwowym, sądom czy policji;
- zakładom ubezpieczeń;
- podmiotom zapewniającym finansowanie, w tym firmom leasingowym lub bankom;
- jeśli zdecydujemy się zbyć całość lub część naszego biznesu – ich nabywcom.

Możemy przekazywać Państwa dane do podmiotów poza Europejskim Obszarem Gospodarczym. Transfer ten odbywa się do Państw, które Komisja Europejska uznała za zapewniające odpowiedni poziom ochrony na podstawie decyzji (informacje o decyzjach można znaleźć tutaj) lub w przypadku braku takiej decyzji zabezpieczony jest przez nas poprzez umowy zawarte za pomocą standardowych klauzul zatwierdzonych przez Komisję Europejską. Treść standardowych klauzul umownych dostępna jest tutaj. Zastosowanie mogą znaleźć także wiążące reguły korporacyjne naszych dostawców, które można znaleźć tutaj.

Kopię zabezpieczeń transferu danych mogą Państwo otrzymać po skierowaniu prośby za pomocą naszych danych kontaktowych podanych powyżej.

5. Zabezpieczenia danych

Inchcape wprowadził odpowiednie środki techniczne i organizacyjne, aby zapewnić, że Państwa dane będą przetwarzane w sposób bezpieczny, w szczególności aby nie miały do nich dostępu osoby trzecie, aby Państwa dane nie uległy zniekształceniu, zniszczeniu czy nieuprawnionemu ujawnieniu. Inchcape zapewnia także, że również wszyscy dostawcy oraz podmioty, które mają dostęp do Państwa danych osobowych w naszym imieniu wprowadziły odpowiednie środki bezpieczeństwa oraz przestrzegają zasad przetwarzania opisanych w niniejszej polityce.

Niemniej jednak, przesyłanie danych osobowych za pomocą Internetu nigdy nie jest wolne od ryzyka. Jeśli otrzymują Państwo dostęp do naszych zasobów zabezpieczonych hasłem, będziemy przechowywać Państwa hasło w sposób zapewniający jego poufność i prosimy, aby Państwo nikomu go nie udostępniali.

6. Jak długo przetwarzamy dane osobowe?

Państwa dane osobowe przetwarzamy przez czas niezbędny do realizacji poszczególnych celów przetwarzania:
- w przypadku umowy o korzystanie z tej strony internetowej – przez okres jej obowiązywania oraz po nim przez okres przedawnienia roszczeń;
- w przypadku konieczności wypełnienia obowiązków prawnych na nas ciążących – przez okres wymagany przepisami, w szczególności w zakresie odpowiedzialności za produkt lub do upływu okresu przedawnienia roszczeń;
- w przypadku przetwarzania danych w celach marketingowych, a także badania satysfakcji, ulepszania usług i oferty, zarządzania siecią Dealerów – do czasu wyrażenia przez Państwa sprzeciwu wobec takiego przetwarzania danych;
- w przypadku plików cookies – zgodnie z Polityką Cookie

7. Jakie są Państwa prawa?

W zakresie i na zasadach określonych w RODO, przysługują Państwu następujące prawa:
- prawo dostępu do swoich danych osobowych (Art. 15 RODO);
- prawo do sprostowania swoich danych oraz ich uzupełnienia (Art. 16 RODO); prosimy o informowanie nas o zmianie Państwa danych, aby móc je zaktualizować, a także o ewentualnych zmianach Państwa preferencji co do kontaktu;
- prawo do żądania usunięcia Państwa danych osobowych (Art. 17 RODO);
- prawo do żądania ograniczenia przetwarzania Państwa danych (Art. 18 RODO),
- prawo do przenoszenia Państwa danych (Art. 20 RODO).

W przypadku, gdy podstawą prawną przetwarzania Państwa danych osobowych jest zgoda, zostaniecie Państwo o nią poproszeni i możecie taką zgodę wycofać w każdym czasie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

Jeśli chcą Państwo skorzystać ze swoich praw, prosimy o kontakt z nami pod adresem podanym powyżej.

Informujemy także, że mają Państwo prawo złożenia skargi do organu nadzorczego ochrony danych osobowych, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych (ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa).

8. Prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania danych (art. 21 RODO)

Mają Państwo prawo sprzeciwu wobec przetwarzania przez nas Państwa danych osobowych na podstawie uzasadnionego interesu – w przypadku zgłoszenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych do celów marketingowych, Państwa dane nie będą dalej przetwarzane w takim celu.

W przypadku chęci rezygnacji z komunikacji marketingowej, mogą Państwo zawsze skorzystać z odpowiedniego linku rezygnacji umieszczonego w treści wiadomości.

9. Przetwarzanie danych przez podmioty trzecie

Jeśli podają Państwo swoje dane osobowe podmiotom trzecim, takim jak podmioty świadczącym usługi finansowe, Dealerzy czy Stacje Obsługi, takie podmioty działają jako niezależni administratorzy danych i mogą stosować inne środki bezpieczeństwa niż opisane w niniejszej Polityce Prywatności. Strony innych podmiotów, do których linki umieszczane są na tej stronie także należą do innych administratorów danych. Prosimy o zapoznawanie się z politykami prywatności i zasadami przetwarzania danych publikowanymi przez takie podmioty trzecie.

10. Zmiany Polityki Prywatności

Niniejsza Polityka prywatności może podlegać zmianom ze względu na rozwój i zmiany tej strony, świadczonych przez nas usług czy zmiany w prawie. W przypadku wprowadzenia zmian do Polityki Prywatności, poinformujemy Państwa o nich.